Sønderjyske klejner

Omkring 50 stk.

Det skal du bruge

  • Kagemel eller fint sigtet hvedemel 180 g
  • Kartoffelmel 60 g
  • Hjortetaksalt ¼ tsk.
  • Smør 50 g, koldt i små tern
  • Lyst rørsukker 60 g
  • Et nip salt
  • 2 æg
  • Piskefløde – 2 spsk.
  • Cognac 2 spsk.
  • Fintrevet skal af 1 citron
  • Stødt kardemomme – 2 tsk.

Og en klejnespore!

Til kogning:

Olie 1 l, smagsneutral, fx solsikke- eller jordnøddeolie. Eller palmin, eller hvis det skal være helt korrekt og gammeldags svinefedt.

Sådan gør du

  1. Bland de to meltyper, kardemomme og hjortetaksaltet grundigt.
  2. Pisk sukker, salt, fløde, cognac, citronskal og æg sammen, og ælt det ind i melblandingen.
  3. Form den færdige dej til en kugle, pak den ind i film, og læg den i køleskabet natten over.
  4. Rul dejen ud på et meldrysset bord, til den er 3 mm i tykkelse.
  5. Med en klejnespore skæres 7 cm brede bånd i dejen.
  6. Del båndene igen i 6 cm store rombeformede stykker. Læg et snit i midten af hver rombe, og træk den ene snip af dejen gennem hullet, så du har en fin lille klejne.
  7. Kog klejnerne i olien, som er klar til brug, når den er så varm, at den syder omkring den svovlfri ende af en tændstik. Kog kun 5-6 klejner ad gangen, så olien bevarer den korrekte temperatur. Vend klejnerne undervejs, så de bliver jævnt gyldne.
  8. Tag dem op med en hulske, og lad dem køle af på et stykke fedtsugende papir eller køkkenrulle.