Sønderjyske klejner
Omkring 50 stk.
Det skal du bruge
- Kagemel eller fint sigtet hvedemel 180 g
- Kartoffelmel 60 g
- Hjortetaksalt ¼ tsk.
- Smør 50 g, koldt i små tern
- Lyst rørsukker 60 g
- Et nip salt
- 2 æg
- Piskefløde – 2 spsk.
- Cognac 2 spsk.
- Fintrevet skal af 1 citron
- Stødt kardemomme – 2 tsk.
Og en klejnespore!
Til kogning:
Olie 1 l, smagsneutral, fx solsikke- eller jordnøddeolie. Eller palmin, eller hvis det skal være helt korrekt og gammeldags svinefedt.
Sådan gør du
- Bland de to meltyper, kardemomme og hjortetaksaltet grundigt.
- Pisk sukker, salt, fløde, cognac, citronskal og æg sammen, og ælt det ind i melblandingen.
- Form den færdige dej til en kugle, pak den ind i film, og læg den i køleskabet natten over.
- Rul dejen ud på et meldrysset bord, til den er 3 mm i tykkelse.
- Med en klejnespore skæres 7 cm brede bånd i dejen.
- Del båndene igen i 6 cm store rombeformede stykker. Læg et snit i midten af hver rombe, og træk den ene snip af dejen gennem hullet, så du har en fin lille klejne.
- Kog klejnerne i olien, som er klar til brug, når den er så varm, at den syder omkring den svovlfri ende af en tændstik. Kog kun 5-6 klejner ad gangen, så olien bevarer den korrekte temperatur. Vend klejnerne undervejs, så de bliver jævnt gyldne.
- Tag dem op med en hulske, og lad dem køle af på et stykke fedtsugende papir eller køkkenrulle.